Yeni Sitemizde Yayındayız

Politika Dergisi Sayı 15

href="http://www.politikadergisi.com/sites/default/files/PD15.zip">Politika Dergisi Sayı 15'i İndirmek İçin Tıklayın.

 

22 Kasım 2007 Perşembe

Başörtülü olmak...

Başlığımın türban değil, başörtüsü olmasını tercih etmemin sebebi türban kavramının belli kesimler tarafından bilinçli yada bilinçsiz(!) farklı bir şekilde algılanıyor olmasındandır. Ama biz bu olayın içinde bulunan kişiler olarak biliyoruz ki ikisinin arasında aslında hiçbir fark yoktur. Amaçları her ikisininde aynıdır, bir emri yerine getirmektir. Ama bu işten çıkar elde etmek isteyen çevreler bir kısmı yanındaymış, bir kısmı karşısındaymış gibi davranarak bu önemli konu üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmaktadırlar. Ne yazık ki onlar bu ufak hesaplar peşindeyken nice nesiller kayboluyor, nice hayaller sönüyor ve nice hayatlar yok oluyor...

Bizim gibi gelişmekte olan bir ülke için bir üniversite öğrencisinin maliyetinin ne kadar olduğunu veya meslek sahibi olduğu halde bu ülke için hizmet edememenin ne kadar acı bir olay olduğunu hiç düşündünüz mü? Devletin yok saydığı, haklarını elinden aldığı; demokrasi ve insan hakları savunucularının da bu uygulamaya göz yumduğu ve onlarında görmezden geldiği bu gençlerin topluma nasıl bir birey olarak katıldıklarını ya da hangi karanlık zihniyetlerin bu gençleri kucaklayıp nasıl yetiştirdiklerini hiç düşündünüz mü? Laiklik ve Atatürkçülük kavramları arkasına sığınarak 12-13 yaşındaki İmam Hatipli öğrencilere terörist muamelesi yapıp, arkasındanda bu çocuklar bu kavramları niçin sevmiyor diye sorgulayamazsınız! Şu gerceğide gözardı etmemek gerekir ki devletin yapmış oldugu bu yanlış uygulamayı sağduyuya sahip aileler telafi yoluna gitmiş ve başarmışlardır.

Belli bir kesmin iddia ettiği gibi bu insanlar ne laikliğe ne Atatürk'e ne de Cumhuriyet rejimine karşı yada düşman değildirler. Elbette şunuda kabul etmek gerekir ki her düşüncede olduğu gibi bu kesimin içerisindede radikal düşüncelere sahip olanlar çıkabilir. Yok denecek kadar az bir grubu baz alarak bütün bir kitleyi aynı katagoriye koymak toplum açısından dogru sonuçlar doğurmamış, doğurmayacaktır da!

Büşra NAS

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler arkadaşım kalemine sağlık, imamatipli olmamama rağmen türk olduğum için insan olduğum için kaybedenin güzelim ülkemiz yani bizler;olduğumuzu görüyorumda o çook çook yüksek tahsilli cahiller neden hala göremiyor önlerindeki gerçeği görmemek için direniyor..anlayamıyorum

Adsız dedi ki...

Öncelikle başörtüsü ve türbanın birbiriyle alakası olmayan iki kavram olduğunu belirtmek isterim.Türban,dini postmodern hale sokmaktır.Dinimizin özünü kaybetmesine ve başkalışıma yol açmaktadır.Ninelerimizin ve annelerimizin başörtüsüyle belli kavramsallaştırmalara sığınmış türbanı aynı kefeye koymak büyük bir hatadır.Bu bağlamda şu soruyu sormak isterim : Niye türban?
Türban tamamen Kuran-ı Kerim'deki belli bir yerin,genelinden soyutlanarak yanlış yorumlanmasıdır.Önemli olan akıldır ve rasyonelitedir (akılcı olamaktır).Peki türbanı takan kişiler neden üst tarafa verdikleri önemi bütünsek olarak giyim tarzına vermemektedir.Vücut hatlarını belli eden kıyafetler de pek ala karşı cinsin ilgisini çeker.Bu yüzden olay akılda ve düşüncede biter.

Adsız dedi ki...

Halil arkadaşıma şunu belirtmek isterim türban ve başörtüsü kavramı aynıdır.Biri köydeki ninelerimizin diğeri ise şehirde yaşayan bayanların taktığı eşarptır.Bunu farklı algılamanın yanlışına gitmeyelim.Ne yani ben okula bi oyalı tülbentle gidince ben rejim karşıtı davranışta veya düşüncede olmadığımmı ıspatlanıcak yada beni okula öyle alacaklarmı?Bu yalnızca kültürlü ve meslek sahibi olma yolunda çabalıyan bayanların örtü tarzı.Ben hangi kurumda yada şirkette tülbentle iş bulabilirim?Siz nasıl günümüz standartlarında giyim kuşamınıza önem veriyorsanız biz kapalı bayanlarda aynı ölçüde kendimize dikkat ediyoruz.Buna türban diyen sizlersiniz biz hala başörtüsü kavramını kullanıyoruz..Yorum için teşekkerler..

Adsız dedi ki...

Örtünmenin modası olmaz.Eğer günümüz şartlarına uygun giyinmek diye bir kavram kullanıyorsanız dini gösteriş için kullanıyorsunuz demektir.Bu yapılan da dini kullanmaktır ve en büyük günahtır.Ayrıca bir çok soruma cevap alamadım saygılarımla...

Yazı Hakkındaki Yorumunuzu Bırakın

© Blogger Templates | Tech Blog