Yeni Sitemizde Yayındayız

Politika Dergisi Sayı 15

href="http://www.politikadergisi.com/sites/default/files/PD15.zip">Politika Dergisi Sayı 15'i İndirmek İçin Tıklayın.

 

15 Mart 2008 Cumartesi

Özgürlükler ve Devlet Yönetimi

Özgürlüğün, bütün insanlar için hak ve ihtiyaç olduğu göz ardı edilemez. Fakat bu özgürlük isteklerini kendi amaçlarına uygun yönlendirenler olmuştur ve olacaktır da.

Türbanın üniversiteye girmesinin öğrenciler arasında bir sorun yaratmayacağı inancında olsam da, bunun akabinde devlet kurumlarına girecek türbanın (ister siyasi, ister dini simge olsun) bölünme yaratacağı muhakkaktır. Dini özgürlük gibi bir istek sadece tek bir dinin inananları ile son bulmayacaktır. Bir mahkeme salonunda, bir devlet bürosunda çeşitli inançlara sahip insanların kendi arasında gruplaşmayacağı gibi iyimser bir anlayışa güvenerek hareket edemeyiz.

Bugün Alevi inancına sahip vatandaşlar ibadet etmek için cem evi talep etmekteler. Türbana “dini özgürlük” adı altında tam destek veren hükümet ve ortağı, Alevi vatandaşların ibadethane gibi önemli bir isteğine hangi temele dayanarak, nasıl “hayır” diyebilecek.

Hükümetin özgürlüğe gerçekten önem verdiğini ve Alevi inancına sahip vatandaşların taleplerini de kabul ettiğini farz edelim.

Aleviliği tarikat, mezhep, din ya da bir kültür olarak gören birçok farklı görüşe sahip Alevi vatandaş bulunmaktadır. Devletin kurumu olan Diyanet, Aleviliği bir tarikat olarak kabul etmektedir. Bir tarikat olarak Alevilere bu hakkın tanınması tarikatların kendi ibadethanelerini açmasına yasal zemin hazırlayacaktır. Mevlevi, Cerrahi, Nakşibendî tarikatlarının kendi yorumlarına uygun yapacakları ibadetler için camiler talep etmeyeceğini kim garanti edebilir. Şimdiye kadar çeşitli mezhep ve tarikatlara mensup insanlar namazlarda omuz omuza durmuşken, tarikat camileri oluşumundan sonra bölünme yaşanmayacak mıdır?

Vakti zamanında tarikat liderinin yanında diz çökmüş bir devlet başkanı biliyorum. Bu başkan devleti yönetirken tarikatları desteklemek uğruna neleri göze alabilir düşünmek istemiyorum.

Özet olarak vatandaşların ne türban ne de cem evi isteklerinin altında büyük planlar yatmamaktadır. Fakat bu istekleri kendi çıkarları için kullanacak kişiler mevcuttur. Devleti yönetenler pembe gözlükler takıp insanlara masum özgürlükler dağıtırken bu hareketlerin sonuçlarını iyi değerlendirmelidir. Ya da siyah gözlükler takarak gizli işler çevirmemelidirler.

Rejim kendini yıkacak hareketlere karşı refleks göstermek zorundadır. Anayasa mahkemesi gibi devlet kurumlarının yanında bilinçli vatandaşlarda gerekli refleksi göstereceklerdir.


Oğuz Sungur

Hiç yorum yok:

Yazı Hakkındaki Yorumunuzu Bırakın

© Blogger Templates | Tech Blog