Yeni Sitemizde Yayındayız

Politika Dergisi Sayı 15

href="http://www.politikadergisi.com/sites/default/files/PD15.zip">Politika Dergisi Sayı 15'i İndirmek İçin Tıklayın.

 

11 Şubat 2008 Pazartesi

AKP'nin Demokrasi Mantığı

Her ülkenin siyasi hayatı benzerlikler gösterse de farklı anlamlar taşır; fakat dikkatler ülkemize yöneldiğinde, her zaman söylerim, benzerlikler neredeyse yok oluyor. Birçok ülke demokrasiyi bir amaç olarak görürken, biz ise gidip demokrasiyi kirli çıkarlarımız için araç olarak görüyoruz.

"Demokrasinin birden çok tanımı olmasına katlanabiliriz, ama bu tanımlar demokrasiyi alırda demokrasiden başka bir şeye götürürse işte o zaman bu iş katlanılmaz bir hal alır" sözünü söyleyen G. Sartori, yaşanmakta olan ve yaşanması muhtemel tehlikeri çok güzel gün ışığına çıkarıyor. Hitler de bir demokrasi tanımı yapmıştı; ama onun demokrasisi hiç de demokrasi değildi. Kısacası demokrasi, halka yönelik bir nosyon olduğu için, iktidarların halka yakın olduklarını göstermeleri yönünden epeyce işlevsel olmuştur. Demokrasiyi övülmesi gerekenden fazla övenler ise, demokrasiyi sadece amaçları için bir araç mantığında kullanmışlardır.

AKP'nin demokrasi mantığından bahsetmemiz gerektiğini hatırlayınca aklıma birden türbanın da demokrasinin araçsallığına vurgu yapabileceği düştü. Demokratik hak olarak türbanı öne sürmek ve onu kabul etmek, demokrasiyi, şeriat uğruna kullanmaktan başka bir şey değildir.

Sürekli özgürlüklere vurgu yapıyoruz ve her alanda özgürlük istiyoruz. Bu isteminde demokratik bir hak olduğunu savunuyoruz; ama unuttuğumuz bir nokta var ki o da demokrasinin özgürlüğü liberalizm kadar savunmadığıdır. Dinsel motifleri, liberal argümanlarla kullanmaya çalışmak sadece öze itaatsizlikten ibarettir. Neyse daha fazla konuyu dağıtmamanın yerinde olacağını düşünüyorum.

Demokrasi azınlık haklarını savunan bir rejimdir. Farklılıkların, aynılaştırıldığı anda demokrasi rejimi tehlikeye düşer. Bunun yerini bir bütünselliğe vurgu yapan totalitarizm alır. İşte AKP demokrasisi de tam bu nokta da eleştiriye uğramalıdır. Kısacası Müslümanlığı, farklılıkları yok edici bir biçimde öne sürmek demokrasi için bir tehdittir. En kötüsü de bu laiklikle bağdaşmaz. Nihayetinde farklılıkları Müslümalık potası altında eritmek demokrasinin mantığıyla çelişir.

Demokrasi kadrolaşmadan yana değildir. Eşitlik ilkesiyle çelişen kadrolaşma harekatı kesinlikle demokrasiyle çelişir.

Bu örnekleri arttırmak tabii ki mümkündür. Mesela Sayın (Cumhurbaşkanından sorumlu) Başbakan Almanya'da (Köln) son olarak "Türban tartışmalarının, ekonomiyi olumsuz etkileyeceği yönündeki eleştirileri yanıtlayarak, “Demokrasi ve ekonomiyi atbaşı götürdüğümüzde, kimse bizimle yarışamaz, yasaklarla demokrasiden uzaklaşarak bir yere varılamaz” dedi." Yorumsuz olarak sizin huzurunuza sunuyorum.

Demokratiklik demokrasiyi her yerde kullanmak değil, ona uygun hareket etmektir. Her yerde özgürlükleri ön plana çıkarmak, özgürlük istemeye hakkı olmayanları özgürlük istemiyle dağa yollamaya sebep olmaz mı?

Daha fazla konuşmayacağım.

Sonuç olarak AKP demokratiktir bir partidir; ama sadece Osmanlı siyasal yaşamına göre...

Teşekkürlerimi sunuyorum.

Gökhan DAĞ


Hiç yorum yok:

Yazı Hakkındaki Yorumunuzu Bırakın

© Blogger Templates | Tech Blog