Yeni Sitemizde Yayındayız

Politika Dergisi Sayı 15

href="http://www.politikadergisi.com/sites/default/files/PD15.zip">Politika Dergisi Sayı 15'i İndirmek İçin Tıklayın.

 

27 Şubat 2008 Çarşamba

"Nankörler Partisi" Kime Karşı? ! (Vicadani Retçiler, Barış Platformu ve Yeni Kıbrıs Partisi) Bölüm 2

10 Nisan 2006’da Askersiz Lefkoşa imza kampanyasına destek verenler ; Cem Özdemir,Takis Hadjidemetriou, Alpay Durduran, Neşe Yaşın, Hasan Hastürer, Hasan Kahvecioğlu, Sevgül Uludağ, Andreas Paraschos, Şener Levent, Jus Bayada, Makarios Drousiotis, Ahmet An, Panicos & Elli Peonidou, Fatma Azgın, Dina Mousteri, Yeni Kıbrıs Partisi, Kıbrıs Yeşiller Partisi, Kıbrıs Alman Formu, Hands Across the Divide, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası(KTOEÖS), Basın-Sen, Belediye Emekçiler Sendikası(BES), İşçi Demokrasisi, Baraka Kültür Merkezi, Sosyo-Politik Araştırmalar Enstitüsü(IKME), Bilgi Bankası(BİLBAN), Yeni Kıbrıs Derneği, Halk Sanatları Vakfı(HASDER)Kıbrıs’ın Yeniden Birleştirilmesi Hareketi, Barış ve Demokrasi İnisiyatifi, Uzlaşma, Kutlu Adalı Vakfı, Sosyalist Söylem Dergisi, Anatropi Dergisi, Çirkef Dergisi, DAÜ-Kıbrıslı Öğrenci Birliği, Kıbrıs Barış Merkezi, Kadın Araştırmaları Merkezi, Ekolojist Yunanistan derneklerinden oluşan taraflardı.

Yukarıdaki tüm taraflar dikkate alındığında özellikle de Rum tarafındaki dernekleri incelediğinizde “Kuzey Türk askeri tarafından işgal altındadır, evime gidemiyorum, Türk askeri derhal çekilmeli” söylemleri yer aldığı görülmektedir. Misal; Yeni Kıbrıs Derneği verilebilir.. Yeni Kıbrıs Derneği bildirilerinden birinde aynen şu cümle vardır; “Yurdumuzun yarısının işgaline hala devam ediliyor ve bu durum sistematik bir şekilde Kıbrıslılar arasında bölünmenin kalıcılaşmasına neden oluyor. Bu şartlar altında her Kıbrıslının kendi evinde ve hepimizin barışçı ve bağımsız bir Kıbrıs'ta birlikte yaşamasını amaçlayan derneğin bu isteği hala uzak görünüyor”.

Öyle görünüyor ki, Rumlarla ayni ağzı konuşan yukarıdaki tarafları “Askersiz Lefkoşa” kampanyası ve sonraki bildirilerde hedef Türk askeri ve Türkiye’dir. Özellikle de “askersiz” Lefkoşa’ya imza veren isimler “Uyuşmazlığın çözümü” adı altında birleşik Kıbrıs’ın oluşturulması için özel eğitimlere alınan kişilerdir. Ayni zamanda bu taraflar, “Birleşik Kıbrıs” için öne sunulan iki toplumlu etkinlikler kapsamında dış unsurların fonları ile gençlerimizin beyinlerini yıkayan zehirli birer akrep rolündedirler. Hedefleri adadaki Türklük varlığını ve bilincini sadece “Kıbrıslılık” olarak değiştirme çabasından ibarettir. Bunun için UNDP, UNOPS, Kıbrıs Fulbright Komisyonu, USAID, USİP, Dünyadaki AB ülkeleri, Kıbrıs AB Delegasyon Komitesi(24 Mayıs 1990’da güneyde açılmıştır. Diplomatik bağlantıları sağlamaktadır), HASNA(1998’de kuruldu.Amerikan merkezlidir) yaratılan ve ya var olan örgütlere maddi yardımlar yapmaktadır. Zira, görüldüğü üzere, anılan taraflar da, Türkiye ve Türk askeri aleyhine demeçler ve eylemlerde bulunabilmektedirler.

YKP’nin de şimdilerde öne sürdüğü Retçi İnisiyatif Grubu temsilcileri, YKP’nin öncülüğü ve adı altında, 9 Şubat’ta Lefkoşa’da ki Çağlayan Parkı’ndan Mağusa kapısına kadar bir yürüyüş gerçekleştirmiştirler. Bu yürüyüşte biz avuç zavallı ellerinde tuttukları “Askersiz Lefkoşa” pankartları ile Türk milletinin şeref ve haysiyeti olan Türk ordusuna ve Milletimize karşı Rum ağzı ile hareket ederek nankörlüklerini göstermişlerdir. Gerçekleştirilen eylem, Polis Genel Müdürlüğümüzün sıkı önlemler alınması ile olaysız sonuçlanmıştır.

Ne ilginçtir ki, YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı’nın başını çektiği bir avuç zavallının askersiz Lefkoşa talepleri GKRY lideri Tasos Papadopulos’un Kıbrıs sorunu ile ilgili önerilerini açıkladığı “Türkiye’nin garantörlüğünün kalkması ve Türk askerinin adadan gitmesi” talebi ile ayni zamana denk düşmüştür. Zira bu eylemden bir gün sonra YKP ile yakın ilişkisi olan AKEL’in de “Türk askeri ve yerleşikler Kıbrıs’tan gitmeli” sözü basında yer almıştır.

Acaba Kanatlı ve ekibi güney’de çok sevdikleri birleşik Kıbrıs’ı savunan “dost” partilerin önünde “Rum Milli Muhafız Ordusu kapatılsın!, EOKA’cı dernekler kapatılsın! Kıbrıs Türklerinin eşitlik ve egemenlileri kabul görsün!” diye eylem yapabilecek kudrete sahip midirler? Bu sual tüm Kıbrıs Türklerinin merak konusudur...

Açıkça görüleceği üzere, Lefkoşa’nın askersizleştirilme talebi, Rum tarafının birleşik Kıbrıs yolundaki talepleri ile örtüşmektedir. Ayni zamanda, mayınların temizlenmesi çalışmaları, düzenlenen iki toplumlu etkinlikler, Türk tarafının 23 Nisan 2003’te kapıların açılması kararları, Rumların 23 Nisan 2003 sonrası açıkladıkları “Önlemleri paketi” kararları ile örtüşmektedir. YKP, Mağusa kapısı açılsın derken, diğer taraftan da açıkça Mağusa’nın eski sahipleri dediği Rumlara iade edilmesinin sözcülüğünü de yapmaktadır. 9 Şubat’ta ki gösteri güzergahı olan Mağusa kapısındaki Şehit Albay Karaoğlanoğlu caddesinde yapılan yürüyüşten rahatsız olan bölge sakinleri, yürüyenlere attıkları sloganlarda “siz bizim askerimizi atamazsınız, şehitlerimizin kemikleri sızlıyor, çapulcular” demesi üzerine karşı grup “biz bu memleketin gerçek insanlarıyız , siz bize çapulcu diyemezsiniz” şeklinde cevap vermesi ile sonlanmıştır. Bunun üzerine eylemcilere slogan atan kadının biri “siz önce adadaki EOKA’cıları atın da sonra bu askeri atmaya çalışın, yazık yazık şehitlerimizin kemikleri sızlıyor” demesi ile vuku bulmuştur.

YKP’nin bu yürüyüşü sadece Volkan, Vatan, Sözcü gazetelerinde “Rum piyonları” başlığında kamuoyuna duyurulmuştur. Diğer tarafların gazetelerinde konu kısa haber olarak verilmiştir. Özellikle de KKTC içerisinde olan hükümet ve diğer muhalefet veya örgütlerden yapılan bu etkinlikte sunulan taleplere ses çıkarmayıp susmayı tercih etmesi, hepimiz adına üzücüdür. Bu konunun sadece sayılı birkaç yazar tarafından yüreklice ele alınıp protesto edilmesi ise takdire şayan bir durumdur.

Emete Gözügüzelli

Hiç yorum yok:

Yazı Hakkındaki Yorumunuzu Bırakın

© Blogger Templates | Tech Blog